De steunpilaar van de lokale energietransitie is een gepensioneerde man. Ga maar kijken op een willekeurige bijeenkomst over energiecoöperaties: een middelbare man met een baard. Hij draagt corduroy, een windjack en stevige schoenen. Zijn vrouw haalt maandelijks de tondeuse over zijn schedel. Hij is gekomen met het OV.
En hij is met veel! Een compleet leger van ingenieurs is, na een leven gewijd aan een installatie- of nutsbedrijf, actief geworden in de plaatselijke energiewerkgroep. Ze weten alles van de nieuwste technologie; ze zitten tot ’s avonds laat gebogen over spreadsheets met cijfers over opwek en verbruik. Eerst hebben ze hun eigen huis volledig verduurzaamd. Tot achter de komma kunnen ze je vertellen wat de opbrengst van hun zonnepanelen en de capaciteit van hun warmtepomp is. Nu is de rest van het dorp aan de beurt.
Heb ik soms iets tegen de energie-nerd? Integendeel. Hij komt in de beste families voor. Mijn eigen broer (nog niet gepensioneerd, wel in het bezit van een windjack en een baard) zit, as we speak, een rekenprogramma voor een windmolenfabrikant te maken. Nee, de windmolen male verdient wat mij betreft een medaille.
Eigenlijk valt er maar één ding op hem af te dingen: hij is geen vrouw. Prof. dr. Joy Clancy Van de TU Twente deed onderzoek naar de participatie van vrouwen in lokale energiecoöperaties waaruit – niet verrassend misschien – bleek dat vrouwen daarin ondervertegenwoordigd zijn. Is dat erg? Nou, eigenlijk wel: “We moeten ons, vanuit een perspectief van gendergelijkheid, meer bezig houden met hoe vrouwen, vaker dan nu, change leaders kunnen worden”, vindt Clancy.
Inderdaad mevrouw Clancy, dat vind ik nou ook. Wat zou ik graag eens wat meer vrouwen horen over windparken, warmtepompen en zonnedaken. Niet omdat ik van de energietransitie zo nodig een genderarena wil maken. Gewoon, voor de verandering! Voor de verbreding! Dus, dames, wat denken we ervan? Zijn er nog steeds maar 7 vrouwen die de ‘duurzaamheidskar trekken’, zoals Intermediair vorig jaar schreef? Heus, je mag van mij een ribbroek en een North Face-jas, maar ik ben zo enorm benieuwd naar een ánder perspectief op de energietransitie. Een bréder perspectief, waarin het niet uitsluitend draait om kilowattuur en isolatiewaarde. Elke discussie wordt beter van een meerstemmigheid, dus vooruit, laten we het over de energietransitie hebben.