Mijn dochter is een hypocriet klimaatgekkie. En ik zelf ook.

Mijn dochter is vanochtend vertrokken naar de klimaatdemonstratie in Den Haag. Doc Martens aan (uiteraard tweedehands), vegetarische lunch en bamboe recyclebeker mee in een linnen tasje; het prototype van de klimaatdrammer. Hoewel… ze gaat binnenkort toch ook een vliegreis naar Bali boeken en zou 3.500 bomen moeten planten om de CO2-uitstoot van dat retourtje te compenseren.

Nu maar hopen dat er op het Malieveld geen journalist langskomt die haar met een microfoon onder de neus vraagt of ze wel eens het vliegtuig neemt, want dan is het wachten op hoongelach en schampere opmerkingen. Wel demonstreren, maar niet je verantwoordelijkheid nemen. Ja ja.

Te kijk gezet

Het is een interessant psychologisch fenomeen: wij mensen mogen elkaar graag de maat nemen en vinden het heerlijk om iemand te kijk te zetten die zich – althans zo ervaren wij dat – moreel boven ons verheven voelt. Je noemt jezelf vegetariër maar draagt wel leren schoenen? Schaam je! Je hebt wel zonnepanelen maar rijdt ook in een dieselauto? Hypocriet! Door de aandacht te verleggen naar de onvolkomenheden van de buurman, duwen we effectief het ongemakkelijke gevoel weg dat we zelf wel wat beter ons best zouden kunnen doen.

Pomelo uit China

Intussen leidt al die groene gekkigheid ook bij de Gutmenschen zelf – en ja, ik ben er zo eentje – tot een constante staat van schuldgevoel. Een ecologisch groentenabonnement van de lokale boer, en toch een pomelo uit China importeren voor die moeilijke salade van Ottolenghi. Geen vlees eten, maar wel melk in je cappuccino bestellen. Wel lid van de wijkduurzaamheidsclub, maar ondertussen giert de wind nog vrolijk door mijn ongeïsoleerde spouwmuren. Hypocriet!

Dank je wel, Floor Rusman

Gelukkig las ik vandaag met veel instemming de column van Floor Rusman in NRC, die zich afvraagt waarom we überhaupt consistent zouden moeten zijn in onze keuzes. “Het erkennen van onze hypocrisie maakt het makkelijker om niet in defaitisme te vervallen wanneer we eens een ‘slechte’ keuze maken”, aldus Rusman. Een troostrijke gedachte. Nu maar hopen dat mijn dochter op het Malieveld geen veganist wordt, want er zit vanavond kaas in de pasta.